preskoči na sadržaj

Komercijalno-trgovačka škola Split

 > Naslovnica
Erasmus+

PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.

 

O kratkom radu i životu u Irskoj , u jutarnjem programu Hrvatskog radija Radio Split pričali su  maturanti škole, Viktorija Zoko i Franko Kukoč,te voditeljica projekta "Cijeni iskustvo"- Ana Nikolić, prof.

https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521

 

Erasmus + projekt

Poziv učenicima 

Obavijest o selekcijskom intervjuu 

Odabir sudionika

Spremni za polazak

We`re back


Vijesti

Natali, Matea i Ana osvojile „Uređeni nered“

Autor: vanja perković, 10. 10. 2022.

Učenice Natali Matijaš, Matea Vidaković i Ana Skorup vratile su se oduševljene iz Znanstveno edukacijskog centra Višnjan. Znanost, ekologija, biologija, kemija, astronomija, informatika, fizika, glazba (Forgive us our synths)… bile su teme kojima su se tjedan dana bavile u kampu u Višnjanu. Bila je to nagrada za pobjedu na STEM natjecanju u organizaciji Bioteke - udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti i partnera: Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu te udruga DOOR , FabLabhr.NET i Astronomskog društva Višnjan u okviru projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“.

Natali, Matea i Ana uredile su nered i izradile taksonomiju živog svijeta projektom “Uređeni nered”. Fotografirati su biljke koje su pronašli i raspoznavati ih pomoću aplikacije Pl@ntNet, a zatim pomoću aplikacije Flora Croatica odredili im rod, vrstu i porodicu. Podijelili su biljke na kritosjemenjače i golosjemenjače i naučili ih razlikovati te zaključili da su na promatranom području kritosjemenjače više zastupljene. Zatim su izradili filogenetsko stablo - prikaz srodstvenih odnosa između organizama (topologija + vrijeme) u programu Mesquite. 

FOTOGALERIJA

“Nikad nisam bila u prilici proučavati biljke i životinje pa je za mene ovo neopisivo iskustvo. Nisam ni znala da postoje aplikacije koje raspoznaju biljke…  nešto savršeno!”, puna dojmova objašnjavala je Matea.


Teme edukacija bile su raznolike. Bavili su se uzrocima klimatskih promjena, održivim razvojem, izvodili pokuse, kemijske reakcije, izrađivali plakate o kralježnjacima i beskralježnjacima i prezentirali uratke pred cijelom grupom, određivali količinu kofeina u čaju (“Čajanka”), otkrivali životinjski i biljni svijet, proučavali bakterije, gljivice, grinje… (“Jesmo li sami?”), istraživali mrave, paukove, skakavce…, bavili se temom evolucije i razvoja iz nižeg u više, iz jednostavnog u složeno nekog prirodnog ili društvenog procesa.

Prisustvovali su radionicama: Science vs. pseudoscience (Tereza Kadlecova) i Biomimicry (Richard Dawson) te predavanju Rađanje, život i smrt zvijezda (Korado Korlević).

Posjetili su Motovun, biser u unutrašnjosti Istre, srednjovjekovni gradić poznat po Motovun Film Festivalu. A najviše ih je dojmila terenska nastava na zvjezdarnicu Tičan koja je po broju otkrivenih asteroida jedna je od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena. Sa zvjezdarnice su teleskopom promatrali sunce i zvijezde. „Očaralo nas je razgledanje zvjezdanog neba iznad Istre”, oduševljeno je rekla Ana.

Osim nauke, edukacija, radionica, terenske nastave, izleta… bilo je tu puno smijeha, zabave i druženja s vršnjacima iz cijele Lijepe naše. “Sprijateljila sam se s curama iz sobe i bilo nam je savršeno!”, ushićeno je prepričavala Natali.

Lijepa priča… sjajni mentori, nove spoznaje, divna prijateljstva, nezaboravno iskustvo…

Idemo dalje po nove pobjede!

                                                                               Marija Istenić, prof. mentor

 




ERASMUS+

 

 

KonTaŠ?

Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala

KonTaŠ?

https://kontash.com/

                
ali i preko društvenih mreža:

  

 

 

 

na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.

UPISI

PROJEKTI

Save, be happy! šk.god.2022./2023.

 

Projekt Come, See, Learn... dobio je europsku oznaku kvalitete 

 

PODUZETNIŠTVO

Izložba “Poduzetničke boje”

Split, KTŠS, 11. travnja 2019.

Marketing za male i srednje poduzetnike

Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)

 

CARNET

ZNAŠ LI SE ZAŠTITITI NA INTERNETU ?

Korisni linkovi
EU projekti

 

CMS za škole logo
Komercijalno-trgovačka škola Split / A. G. Matoša 60, HR-21000 Split / ss-kom-trg-st.skole.hr / ured@ss-kom-trg-st.skole.hr
preskoči na navigaciju