preskoči na sadržaj

Komercijalno-trgovačka škola Split

 > Naslovnica
Vijesti

„Reci pravu stvar na pravome mjestu“

Autor: Vanja Perković, 4. 11. 2022.

Učenica Mirta Ožić - Bebek u pratnji s profesoricom Geografije, Lucijom Čapalijom, sudjelovale su na edukaciji „Vijeće učenika i građanska participacija mladih“ u Zadru od 11. do 14. listopada 2O22. Edukaciju je provela Mreža mladih Hrvatske koja ima cilj stvoriti uvjete za uspješno uključivanje učenika srednjih škola u provedbu Dijaloga EU s mladima Hrvatske.
Cilj edukacije je uključiti učenike u donošenje odluka u školi pa tako i daljnju demokratizaciju školske zajednice na nacionalnoj i europskoj razini u sklopu Dijaloga EU s mladima. Projektom je omogućena razmjena praksi među školama koje su prošle edukacije za Vijeća učenika i korištenje metodologije Dijaloga EU s mladima u njihovom radu s školama kako bi došli do zajedničkih preporuka za daljnju implementaciju metodologije Dijaloga EU s mladima u školama. Uključivanjem učenika u donošenje odluka u školi učenici stječu znanja i razvijaju vještine koje su im potrebne da postanu aktivni građani ne samo škole, već i svojih zajednica u kojima djeluju. Glas učenika bi se morao čuti i uvažavati jer oni predstavljaju posebnu društvenu skupinu.

“Zbog ovog programa spoznala sam koliki utjecaj zapravo Vijeće učenika ima i na što mora utjecati, ali i koja su mu ograničenja. Shvatila sam da u svakoj školi ono mora biti aktivno jer unaprjeđuje položaj učenika ispunjavajući njihove potrebe. Također štiti i promiče osnovna prava učenika te osigurava njihovo aktivno sudjelovanje u radu škole. Zamijetila sam i kako su prava mladih narušena zbog dvostrukih standarda, stereotipa i „ageisma“.Predstavljeni su nam i neki zanimljivi projekti i programi poput Erasmus+, ZABUM voice, ali i UPSHIFT.“ Puna dojmova i predivnog iskustva ističe Mirta.

UPSHIFT je timska radionica koja rješava izazove s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici,  najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina te omogućava provođenje studija u inozemstvu, obavljanje stručne prakse, stručno usavršavanje i osposobljavanje i dr. Uključivanje velikog broja mladih u ovaj proces od ključne je važnosti jer se osigurava relevantnost i legitimnost prijedloga i preporuka putem kojih se povećava mogućnost pozitivnog utjecaja na svakodnevni život mladih. Škole putem ovog kontinuiranog procesa bolje razumiju mlade, rješavaju konkretne probleme, razvijaju  kulturu međugeneracijskog slušanja i uvažavanja te se osigurava slušanje naših lokalnih glasova na europskoj razini.

Za kraj, određen je set preporuka cijelog sustava koje su kreirane direktno od mladih osoba s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za njihov osobni  i profesionalni razvoj.

Ova lista se nadopunjava, mijenja i svi su pozvani na ovu listu i  nadopune, ali i kreiranjaeprostora u kojem se mogu iste i ostvariti.

Gradite bolju i stvarajte više infrastrukture i namjenska naselja za mlade.

Smanjite  birokraciju i papirologiju gdje god i kada god je moguće uvesti mogućnosti predavanja i preuzimanja različitih potvrda i papira online.

Razmišljajte o ulogama mladih i izazovima s kojima se susreću.

Potičite privatne tvrtke i poduzetnike da otvaraju mogućnost mentoriranja mladih.

Uključivanje ravnatelja u aktivnosti konzultacija s mladima na njihovom području i građenje suradnje s Vijećima učenika.

Osiguranje više medijskog prostora posvećenog mladima i temama koje oni detektiraju važnima i potrebnima.

Gradite bolji sustav karijernog i profesionalnog usmjeravanja mladih.

Ispitujte redovite potrebe i prioritete mladih u lokalnim sredinama, ali i nacionalno

                                                                       Lucija Čapalija, prof.

Pogledajte fotogaleriju u prilogu:

https://telegra.ph/Reci-pravu-stvar-na-pravome-mjestu-11-04
KonTaŠ?

Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala

KonTaŠ?

https://kontash.com/

                
ali i preko društvenih mreža:

  

 

 

ERASMUS+

 

 

 

PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.
https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521
 
Erasmus + projekt
Poziv učenicima 
Obavijest o selekcijskom intervjuu 
Odabir sudionika
Spremni za polazak
We`re back
 

 

 

na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.

UPISI

PROJEKTI

Save, be happy! šk.god.2022./2023.

 

Projekt Come, See, Learn... dobio je europsku oznaku kvalitete 

 

PODUZETNIŠTVO

Izložba “Poduzetničke boje”

Split, KTŠS, 11. travnja 2019.

Marketing za male i srednje poduzetnike

Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)

 

CARNET

ZNAŠ LI SE ZAŠTITITI NA INTERNETU ?

Korisni linkovi
EU projekti

 

CMS za škole logo
Komercijalno-trgovačka škola Split / A. G. Matoša 60, HR-21000 Split / ss-kom-trg-st.skole.hr / ured@ss-kom-trg-st.skole.hr
preskoči na navigaciju