Međunarodni dan čaja
Autor: Vanja Perković, 17. 12. 2020.
Prema jednoj od legendi čaj je otkrio kineski car Shen-Nung i to davne 2737. godine prije Krista. Oprezan i dalekovidan, radi zdravstvene preventive zahtijevao je da sva voda prije konzumacije bude prokuhana. Jednog toplog ljetnog dana krenuo je u posjetu jednoj od svojih pokrajina. Na pola puta zaustavio se da odahne te naredio poslugi da mu prokuhaju vodu za piće. U tom trenutku je vjetrom nošeno osušeno lišće iz obližnjeg grma slučajno palo u kipuću vodu te je zamutilo smeđom bojom. Ovaj nije mogao odoljeti, a da ne proba novonastalu tekućinu čarobna mirisa. Znatiželjni car bio je oduševljen čajem, a ostalo je povijest. Čaj je ukusan napitak koji se može piti topao i hladan. Zavisno koje biljke koristimo za pripravu ovog napitka, čaj nam može pomoći kod prehlade, kolesterola, dijabetesa, glavobolja i ostalih mnogobrojnih oboljenja. Čaj sadrži preko 300 sastojaka, a najznačajniji su alkaloidi, eterična ulja, polifenoli, vitamini i minerali. Po sadržaju alkaloida sličan je kavi, ali za razliku od kofeina iz kave, ovaj iz čaja se sporije otpušta u organizam te ne izaziva ovisnost. Odmah iza vode, čaj je drugo najkonzumiranije piće na svijetu i baš zato ćemo provjeriti tokom ovih zimskih mjeseci i dužeg boravka u kući koliko često i koje sve vrste čaja piju naši učenici. Onih 5 koji sakupe najviše bit će nagrađeni ocjenom odličan iz suradnje u nastavnom procesu iz predmeta Poznavanje robe kod prof. Antonije Slavica.Pozivam sve učenike da sakupe što više ambalaža različitih čajeva.
Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala
KonTaŠ?
https://kontash.com/
PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.
https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521
Erasmus + projekt
Poziv učenicima
Obavijest o selekcijskom intervjuu
Odabir sudionika
Spremni za polazak
We`re back
na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.
Izložba “Poduzetničke boje”
Split, KTŠS, 11. travnja 2019.
Marketing za male i srednje poduzetnike
Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)
Projekti |
strukovno obrazovanje |