Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane
Autor: Vanja Perković, 30. 9. 2021.
Dana 29. rujna 2021. učenici četvrtih razreda zanimanja Komercijalist zajedno sa svojim mentoricama, profesoricama Andreom Braovac i Jasenkom Rašetina obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane promovirajući pritom jedan od ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals). Prošetajte virtualnom galerijom i pogledajte naše aktivnosti:
Riječ je o cilju 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja (Goal 12: Responsible Consuption and Production) čije ostvarivanje zahtijeva sustavni pristup i suradnju između svih sudionika u lancu opskrbe, od proizvođača do krajnjeg potrošača.
To uključuje podizanje svijesti i obrazovanje potrošača o održivoj potrošnji i načinu života, jer svake godine otprilike trećina proizvedene hrane završava u smeću potrošača i trgovaca, ili se pokvari zbog neadekvatnih uvjeta berbe i transporta te uopće ne dospije na tržište.
Sve aktivnosti dio su školskog projekta Postani s(a)vjestan građanin, a realizirane su tijekom mjeseca rujna. Nakon uvodnog predavanja Pojedi, podjeli – hrana nije otpad i gledanja edukativnih filmova, učenici su proveli istraživanja o postupcima smanjivanja gubitaka hrane na primjeru trgovačkih gospodarskih subjekata te o mogućnostima doniranja hrane. Na zajedničkoj radionici Održivi razvoj – odgovorna proizvodnja i potrošnja komentirali su rezultate istraživanja, ispunili tematsku anketu te pomoću digitalnih alata kreirali plakat i dvanaest letaka sa savjetima za potrošače.
Zatim su uredili školski pano i svojim kolegama, profesorima i svim zainteresiranima podijelili letke kako bi ih potaknuli na doprinos smanjenju prekomjerne količine bačene hrane.
Posebno je zanimljiv bio susret učenika s prolaznicima u park šumi Marjan i lokalnoj pekarnici. Naši učenici su putem letaka poslali građanima Splita snažnu poruku – Hrana nije otpad!
Ciljevi održivog razvoja obuhvaćaju 17 ciljeva koji se odnose na budući međunarodni razvoj do 2030. godine.
Sudjelujte i Vi u postizanju 12. - og cilja održivog razvoja - prepoloviti otpad od hrane do 2030. godine.
Pravilno čuvajte hranu!
Informirajte se o datumima!
Planirajte obroke!
Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala
KonTaŠ?
https://kontash.com/
PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.
https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521
Erasmus + projekt
Poziv učenicima
Obavijest o selekcijskom intervjuu
Odabir sudionika
Spremni za polazak
We`re back
na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.
Izložba “Poduzetničke boje”
Split, KTŠS, 11. travnja 2019.
Marketing za male i srednje poduzetnike
Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)
Projekti |
strukovno obrazovanje |