preskoči na sadržaj

Komercijalno-trgovačka škola Split

 > Naslovnica
Erasmus+

PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.

 

O kratkom radu i životu u Irskoj , u jutarnjem programu Hrvatskog radija Radio Split pričali su  maturanti škole, Viktorija Zoko i Franko Kukoč,te voditeljica projekta "Cijeni iskustvo"- Ana Nikolić, prof.

https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521

 

Erasmus + projekt

Poziv učenicima 

Obavijest o selekcijskom intervjuu 

Odabir sudionika

Spremni za polazak

We`re back


Vijesti

NOĆ MUZEJA, U SKLOPU PROJEKTA 100 GODINA SPLITSKOG PODUZETNIŠTVA, TRGOVINE I ZANATSVA- 2.faza projekta

Autor: Ivana Prezzi, 27. 1. 2023.

Dana 27.01. 2023. održana je osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine , a koja je prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U sklopu školskog projekta „100 godina splitskog poduzetništva, trgovine i zanatsva“, odlučili smo se za posjet Galeriji umjetnina (https://galum.hr/izlozbe). Galerija umjetnina otvorena je 1931. godine. Vrijedan fundus muzeja danas obuhvaća preko 5200 umjetnina i vremenski period od 14. stoljeća do recentne umjetničke produkcije pa odražava specifične kulturne standarde država i društava koji su se na ovom području izmjenjivali: od Mletačke Republike, preko Austro-Ugarske monarhije, kraljevine i socijalističke Jugoslavije, pa sve do Republike Hrvatske. Izložena djela tako obuhvaćaju veliko povijesno razdoblje od 14. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća i bogatstvo stilskih mijena od srednjovjekovnog slikarstva ikona do apstraktne umjetnosti moderne epohe.

 

  

2. faza našeg projekta odnosila se na ostvarenje ishoda međupredmetnih tema koji  su važni za osobni i socijalni razvoj svakog pojedinca u društvu. Kulturne razlike obogaćuju i pružaju učeniku ostvarenje sljedećih ishoda:

  • analizira vrijednosti svog kulturnog naslijeđa u odnosu na multikulturalni svijet
  • analizira i kritički se odnosi prema iskustvima svoje i drugih kulturnih zajednica
  • živi u skladu s vrijednostima i kulturom svoje zajednice poštujući kulturni identitet drugih

Prema nastavnom planu i programu, u sklopu strukovnog predmeta Poslovne komunikacije obrađuju se sadržaji vezani uz trgovačke pa tako i kulturne običaje različitih zemalja svijeta. Na primjer, učenici uče o banto trgovcu,  posebnoj vrsti vanjskotrgovinskog posrednika koji je nastao u zemljama Dalekog Istoka (Kina, Japan). On obavlja poslove zastupnika, specijaliziranog posrednika za izvoz i uvoz. Ima dobar bonitet, dugu tradiciju i ugled u poslovnom svijetu svoje zemlje. Poznaje navike domaćih trgovaca, domaće tržište, jezik i običaje.

Za poslovanje s nekom zemljom važno se upoznati sa njenom kulturnom baštinom. Na isti je način važno poznavati kulturu svoje zemlje, bogatsva našeg umjetničkog fundusa kojeg su učenici 4.b u pratnji profesorica Vanje Perković i Ivane Prezzi te ravnateljice Mirele Maričić,  barem nakratko uspjeli doživjeti u Galeriji umjetnina Split ovog petka u sklopu manifestacije Noć muzeja. S nama je bila i naša profesorica Povijesti i Povijesti umjetnosti  Kristina Stipica pa su učenici imali priliku postavljati pitanja i naučiti više o umjetnosti Hrvatske.

Učenici 1.a  i 1.c razreda, u pratnji profesorice Geografije Lucije Čapalije, također su nam se pridružili u razgledavanju .

Nakon posjeta Galeriji umjetnina, učenici su dobili zadatak istražiti poznate umjetnike svijeta. Ostvarujući ishode međupredmetnih tema IKT-a, učenici su odabrali  odgovarajući alat, osmislili  dizajn, uklopili istražene  sadržaje, te izradili i pohranili digitalni sadržaj. Na taj su način i u online okruženju surađivali i radili na projektu.

Učenički radovi objavljeni su u prilogu: https://uploads.knightlab.com/storymapjs/8f9fb0b885bfb6c19129be108c48e58b/kulturna-bastina/index.html

https://uploads.knightlab.com/storymapjs/9512108c492fd43559cb92567f9cbf46/kulturna-bastina-svijeta-ili-eu/index.html

https://uploads.knightlab.com/storymapjs/2caafaad7d511cc157e227503695585e/kulturna-bastina/index.html

Piše: Ivana Prezzi
ERASMUS+

 

 

KonTaŠ?

Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala

KonTaŠ?

https://kontash.com/

                
ali i preko društvenih mreža:

  

 

 

 

na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.

UPISI

PROJEKTI

Save, be happy! šk.god.2022./2023.

 

Projekt Come, See, Learn... dobio je europsku oznaku kvalitete 

 

PODUZETNIŠTVO

Izložba “Poduzetničke boje”

Split, KTŠS, 11. travnja 2019.

Marketing za male i srednje poduzetnike

Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)

 

CARNET

ZNAŠ LI SE ZAŠTITITI NA INTERNETU ?

Korisni linkovi
EU projekti

 

CMS za škole logo
Komercijalno-trgovačka škola Split / A. G. Matoša 60, HR-21000 Split / ss-kom-trg-st.skole.hr / ured@ss-kom-trg-st.skole.hr
preskoči na navigaciju