preskoči na sadržaj

Komercijalno-trgovačka škola Split

 > Naslovnica
OBAVIJEST O promjeni telefonskih brojeva Škole

 

PEDAGOŠKA SLUŽBA (pedagog, psiholog, voditelj)  091/38 03 947

REFERADA ZA UČENIKE I RODITELJE (potvrde, duplikati svjedodžbi...)  095/38 22 346

KNJIŽNICA   095/34 38 319

 

Ostale službe:

RAČUNOVODSTVO  095/38 35 697

TAJNIK                   095/37 86 238

RAVNATELJ             021/38 68 29


Vijesti

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA (World Environment Day) 2023.

Autor: Vanja Perković, 7. 6. 2023.

Primjer inovativnih metoda poučavanja

Neka svaki dan bude Dan zaštite okoliša!

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu u Stockholmu 1972. Na toj konferenciji usvojen je Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest taj da se ukaže na snagu i moć pojedinca u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.

Našem jedinom planetu dugujemo toliko toga - Zemlja nam daje hranu koju jedemo, zrak koji udišemo, vodu koju pijemo i klimu koja nam omogućuje život. No, u vremenu u kojem živimo, Zemlja nam šalje sve jasnije poruke. Kako bismo sačuvali svijet kakav poznajemo i osigurali ga za buduće generacije, konačno se moramo probuditi, podići glas te prirodi i njenom izlječenju posvetiti svu našu pozornost.

 

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća....) i utjecaja na okoliš. Pritom odgovornost za njih ne nosi samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije (NVO) koje bi trebalo više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika...) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječe na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

 

Imajući na umu značajnu neravnotežu životnih stilova u svijetu i njihov razarajući utjecaj na okoliš, ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „ Misli - Jedi - Štedi “.

 

Čak jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad. Za to smo uzalud iskoristili sve resurse koji su nam bili potrebni za njenu proizvodnju, ljudski rad, vodu, zemlju, gnojiva ali i gorivo iz transporta, kojim hranu donosimo do naših dućana i tržnica.

Svatko može pomoći. Donošenje smislenih odluka pri kupovini hrane, ali i dobro upravljanje vlastitom smočnicom, jedan je od načina kako možemo dati vlastiti doprinos. Odabir organske hrane, u čijoj se proizvodnji ne koriste kemikalije, zatim odabirom lokalno uzgojene hrane koja na putu do tržnice nije prošla pola svijeta i time doprinijela povećanom ispuštanju stakleničkih plinova doprinose rješavanju ovog problema. Planiranjem kupnje i obroka te pametnim korištenjem hladnjaka i zamrzivača za spremanje viška hrane možemo doći do koraka bliže smanjenju stvaranja otpada od hrane.

Mislite prilikom planiranja obroka i kupnje namirnica. Pripremajte i jedite dnevne količine hrane koje su dovoljne za vas i vaše ukućane. Na taj način štedite , ne samo vrijeme, već i novac kojim namirnice kupujete.

Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja 2023. godine u našoj školi obilježili su učenici trećih razreda komercijalnog smjera sa svojim mentoricama Ivanom Čotom i Marijom Istenić. Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane, cilj nam je potaknuti učenike da razmišljaju o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš. Želimo također preispitati naš odnosa prema prirodi i okolišu te razvijati svijest o očuvanju i održivom korištenju prirodnih resursa. Sve to radimo za vlastito zdravlje, zdravlje svojih najmilijih i naše planete!

Ne zaboravimo - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi!

Aktivnosti, ishodi i radovi učenika dostupni su na:

 

Napravilo se pomoću platforme Padlet

Autor: Marija Istenić, prof. savjetnik
ERASMUS+

 

 

 

PROJEKT MOBILNOSTI
„TREASURE THE EXPERIENCE”
Dublin, Irska, 29.siječnja 2023. – 11.veljače 2023.
https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/splitski-maturanti-radili-u-irskoj--10635521
 
Erasmus + projekt
Poziv učenicima 
Obavijest o selekcijskom intervjuu 
Odabir sudionika
Spremni za polazak
We`re back
 

 

KonTaŠ?

Sva postiguća naših učenika i naše škole dijelimo kroz publicističke vrste preko našeg novog portala

KonTaŠ?

https://kontash.com/

                
ali i preko društvenih mreža:

  

 

 

 

na stranici www.studij.hr možete pronaći detaljne informacije u vezi s postupkom prijava na visoka učilišta, rangiranju, kalendaru s rokovima u postupku prijava, kao i mogućnosti usporedbe studijskih programa i ostvarenim bodovima za upis prethodnih godina. Na stranici su objavljeni i statistički podatci za sva visoka učilišta kojima se stječe uvid u broj prijavljenih i broj ostvarenih prava na upis za prethodne akademske godine.

UPISI

PROJEKTI

Save, be happy! šk.god.2022./2023.

 

Projekt Come, See, Learn... dobio je europsku oznaku kvalitete 

 

PODUZETNIŠTVO

Izložba “Poduzetničke boje”

Split, KTŠS, 11. travnja 2019.

Marketing za male i srednje poduzetnike

Video kao rezultat projekta Postani/ostani poduzetnik (POP)

 

CARNET

ZNAŠ LI SE ZAŠTITITI NA INTERNETU ?

Korisni linkovi
EU projekti

 

CMS za škole logo
Komercijalno-trgovačka škola Split / A. G. Matoša 60, HR-21000 Split / ss-kom-trg-st.skole.hr / ured@ss-kom-trg-st.skole.hr
preskoči na navigaciju