2021-09-30 07:41:07 Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane Dana 29. rujna 2021. učenici četvrtih razreda zanimanja Komercijalist zajedno sa svojim mentoricama, profesoricama Andreom Braovac i Jasenkom Rašetina obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane promovirajući pritom jedan od ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals). Prošetajte virtualnom galerijom i pogledajte naše aktivnosti: Riječ je o cilju 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja (Goal 12: Responsible Consuption and Production) čije ostvarivanje zahtijeva sustavni pristup i suradnju između svih sudionika u lancu opskrbe, od proizvođača do krajnjeg potrošača. To uključuje podizanje svijesti i obrazovanje potrošača o održivoj potrošnji i načinu života, jer svake godine otprilike trećina proizvedene hrane završava u smeću potrošača i trgovaca, ili se pokvari zbog neadekvatnih uvjeta berbe i transporta te uopće ne dospije na tržište. Sve aktivnosti dio su školskog projekta Postani s(a)vjestan građanin, a realizirane su tijekom mjeseca rujna. Nakon uvodnog predavanja Pojedi, podjeli – hrana nije otpad i gledanja edukativnih filmova, učenici su proveli istraživanja o postupcima smanjivanja gubitaka hrane na primjeru trgovačkih gospodarskih subjekata te o mogućnostima doniranja hrane. Na zajedničkoj radionici Održivi razvoj – odgovorna proizvodnja i potrošnja komentirali su rezultate istraživanja, ispunili tematsku anketu te pomoću digitalnih alata kreirali plakat i dvanaest letaka sa savjetima za potrošače. Zatim su uredili školski pano i svojim kolegama, profesorima i svim zainteresiranima podijelili letke kako bi ih potaknuli na doprinos smanjenju prekomjerne količine bačene hrane. Posebno je zanimljiv bio susret učenika s prolaznicima u park šumi Marjan i lokalnoj pekarnici. Naši učenici su putem letaka poslali građanima Splita snažnu poruku – Hrana nije otpad! Ciljevi održivog razvoja obuhvaćaju 17 ciljeva koji se odnose na budući međunarodni razvoj do 2030. godine. Sudjelujte i Vi u postizanju 12. - og cilja održivog razvoja - prepoloviti otpad od hrane do 2030. godine. Pravilno čuvajte hranu! Informirajte se o datumima! Planirajte obroke! |
Trgovačka škola Split |